Canon i-SENSYS MF212w teszt

A címben szereplő multifunkciós lézer hálózati nyomtató a napokban érkezett hozzánk – próbára is tettük.

Szállítás és kicsomagolás

Az egyetlen problémát a doboz mérete jelentette, melyben a nyomtató érkezett, ugyanis 1,5 centi híján nem fért be a lépcsőshátú Skoda Fabia csomagtartójába – az anyósülésen kapott helyet, biztonsági övvel gondosan rögzítve. Kicsomagoláskor már a dobozon hasznos instrukciók fogadtak minket, ami a készülék belsőbb részeinél folytatódott. A piktogramok elég egyértelműen taglalnak minden lépést – ha saját kútfőből próbálod műanyag- és papírmentesíteni, akkor lehet kihagysz valamit.

DSC_0217

Egy szóval Canonék nagyon figyeltek arra, hogy minden rögzítve legyen az üzembe helyezésig, és erről kellőképpen tájékoztattak is.

Megjelenés, paraméterek

Ami a készülék méretét illeti 390 mm × 441 mm × 312 mm, hasonló gépeket látott szemünk szerint elfogadható terjedelemmel rendelkezik. A HP hasonló nyomtatója is közel ennyi helyet foglal, csak az szögletesebb. Mi most a kéznél lévő Epson DX7450 tintasugaras nyomtatónkat tettük mellé viszonyításképp.

DSC_0221

Megállapítottuk, hogy szélességben a Canon karcsúbb, csak magasságban marad alul néhány centivel, ami a gép lézeres technológiáját tekintve teljesen el is hanyagolható. A szkenner alatt a nyomtató elején kapott helyet a kezelőpanel, amely egész jól dönthető – kis mértékben mozog az egész panel, függetlenül a pozíciójától, ami eléggé zavaró tud lenni.

DSC_0227

A rajta található gombok kinézete eltérő, a navigáló és számgombok teljesen szögletesek és lötyögnek, míg más gombok enyhén le vannak kerekítve. Méretük alapján közel 10 fajtát sikerült megkülönböztetni – vajon mi vezérelhette a tervezőket?!

Bekapcsolás, telepítés

A matricák és ragasztók eltávolítása során 5 világnyelven(magyar nincs) ordítja az arcunkba az egyik címke, hogy az USB kábel csatlakoztatása előtt telepítsük fel a szoftvert. Mellékelt DVD automatikusan elindul és 4 külön telepítőt végigkattintgatva feltelepíthetjük a szükséges programot. Ezután jöhet is az USB kapcsolat – mellesleg megemlíteném, hogy a mai szokásokhoz híven, nem mellékeltek nyomtatókábelt.

A készülék elején egy elég nagy méretű bekapcsoló gomb kapott helyet a bal alsó részen. A gomb megnyomása után életre is kelt a gép – nem túl halkan – a zajszintje simán vetekszik egy tintasugaras Epsonéval.

Beállítások

Az 5 soros LCD kijelzőtől ne várjunk sokat, de a kezdeti beállítások elvégzésében nagy segítségünkre lesz. Elsőként a regionális és dátum/idő beállításokat kell megadni, majd felkínálja a WiFi/LAN csatlakozást. Mi a WiFi-t választottuk, automatikusan megkereste az elérhető hálózatokat, majd megadtuk a jelszót. A buta telefonokra emlékeztető nyomógombos kezelőfelületen a betűket könnyedén ki lehetett választani, míg a számokhoz és a nagybetűkhöz külön menüpontban kellett váltani a bevitel típusát.

DSC_0224

Miután végeztünk az alapbeállításokkal, a nyomtató tájékoztatásként közölte, hogy a végleges mentéshez 24 órát bekapcsolva kell hagyni a gépet. Az első használat előtt még ellenőriztette velünk, hogy nem felejtettük-e el betenni a tonert és a papírt a tálcába, amely egyébként 250 lapot bír el, míg a papírkiadóban 100 lap fér meg.

A menü gomb számunkra érthetetlen piktogrammal lett ellátva, alig találtuk meg. Itt aztán jó pár lehetőséggel szembesültünk, mint például hálózati beállítások, időzítő, másolási, beolvasási és nyomtatóbeállítások, karbantartás, rendszerkezelő beállítások – néhányat később még részletezünk.

Nyomtatási, másolási és beolvasási paraméterek

Első nyomat a lap behúzásától a kiadásáig 8mp, percenként 23 oldalt képes nyomtatni. A nyomat szép, a festéktakarékosság nem megy a minőség rovására. Havi terhelhetősége max. 8 000 A4-es oldal – ennyit még mi sem másolunk havonta!

A másolás szinte ugyanannyi időbe telik, mint a nyomtatás. A négyfajta másolási módban 99 másolatot tudunk egyszerre másolni, és a 4-ről 1-re funkció mellett tudja az igazolvány másolást is.

Papírból egyébként súlyra 60-163 gr/nm eszik meg, ez lehet újrahasznosított vagy akár etikett papír, fólia, boríték is.

A szkenneléshez az MF Toolbox program volt segítségünkre, gyakorlatilag 3 gombnyomást követően már a számítógépen volt a kép fájl. A program segítségével lehetőségünk van a szkennelt állományt e-mailben küldeni, szövegfelismerni, pdf formátumot generálni. Emellett 4 profilt tudunk beállítani, melyek közül a színes *.pdf formátumban, a fekete-fehér *.tiff formátumban menti a képet, az egyéni beállítások alapvetően *.jpeg és *.pdf formátumra vannak beállítva – ezeket természetesen módosíthatjuk. A szkenner időnként olyannyira retro hangokat képes kiadni, hogy felsejlett bennünk a régi idők floppy-meghajtója – emellett 600dpi felbontásnál egy újabb hangzással is kecsegtetett.

Hálózati funkciókról

A nyomtatót – a kisvállalatok által támasztott követelményeknek megfelelően – teljesen hálózatos működésre tervezték. Ehhez vagy wifi-s kapcsolatra van szükség, vagy a jó öreg réz utp kábelt kell beledugni. Hálózatos eszközökhöz hasonlóan itt is van lehetőség az IP beállítások teljes kézi megadására, vagy beállítható az automatikus DHCP használatra.

Hálózatra történő fellépést követően a böngészőbe egyszerűen beírjuk a nyomtató IP címét és már hozzá is fértünk az adminisztrációs felülethez. Fel is hívja a figyelmünket, hogy hozzunk létre egy adminisztrációs jelszót, mely nem csak a webes felületet, de a nyomtató beállítási felületét is lekorlátozza. Ezt követően hozzáférünk ugyanazokhoz a széles beállítás palettához, mint a kis LCD kijelzőn, illetve a szokásos statisztikákat is megnézhetjük a nyomtatóról. A webes felület könnyen, egyértelműen használható.

Hálózati szkenneléshez Windows fájlmegosztásra van szükség, erre a nyomtató két gombot is biztosít, így két megosztást is beállíthatunk. Szkennelésnél csak rá kell nyomni, hogy melyik megosztásra szeretnék scannelni, és automatikusan feltölti az állományt a megadott meghajtóra.

Nyomtatni akár tabletről vagy telefonról is lehet, a Mobile Printing alkalmazás lehetővé teszi az Apple iOS vagy Android 4 készülékekről történő vezeték nélküli nyomtatást.

Árak

A Canon MF212w multifunkciós nyomtató – lézer és hálózatos mivoltát tekintve –  árban is felveszi a harcot versenytársaival, végfelhasználói ára 45 000 Ft környékén volt a cikk megjelenésekor. Habár nem a legolcsóbb készülék, kategóriájában egyáltalán nem számít drágának, hiszen az üzemeltetés költségei rövid időn belül megtérülnek a kellékanyagoknak köszönhetően. Nem mellesleg, most az 1 év jótállás kiterjeszthető 3 évre, csak a vásárlástól számított 30 napon belül regisztrálni kell hozzá a készüléket a Canon promóciós oldalán.

A toner ellátottságról csak jót lehet mondani, a CF283A  toner tartalmazza a dobot is és ez rengeteg kellemetlenségtől megkímél minket a jövőben. Az eredeti 1 500 oldalas kapacitású toner ára 19 000 Ft körül mozog, tehát a nyomatköltség 12,6 Ft. Az utángyártott 1 000 oldalas tonert 5 000 Ft-os áron adjuk és valljuk be, az 5 Ft-os lapköltség sokkal jobban hangzik.

Összegzés

A Canon egy egészen szerethető készüléket gyártott otthoni és kisvállalati felhasználásra. Az ára sem vészes, így a kezelőpanel kicsit gyengébb minősége is megbocsátható. A lézer multifunkciós nyomtatók között szépen megállja a helyét, a hálózati csatlakozásról és a garanciakiterjesztésről nem is beszélve. Összességében nekünk tetszett 🙂