Nyomtassunk otthon, okosan!

Cikksorozatunkban  szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik nyomtatóvásárláson törik fejüket. 

Üzletünkben is sokan szembesültek már azzal, hogy olcsón vett nyomtatójukhoz még az utángyártott kellékanyag is többe kerül, mint maga a nyomtató. Nyomtatóvásárlás előtt mindenképp érdemes elolvasni az alábbiakat – kezdjük rögtön az alapoknál, néhány egyszerű kérdéssel!

Biztos szükséged van nyomtatóra otthon?

Az első, és legfontosabb kérdés, hogy valóban szükséged van-e otthon nyomtatóra. Ha havi 1-2 oldalt akarsz nyomtatni, másolni, akkor szerintünk felesleges beruházni rá. A legolcsóbb nyomtató árából – nem számolva a patronokkal, és egyéb költségekkel – nálunk legalább 800 oldalt tudsz nyomtatni fekete-fehérben. Érdemes figyelembe venni ezt is!

Mire szeretnéd használni a készüléket, avagy mi mindent tudjon?

Magától értetődő a kérdés, hogy nyomtatni szeretnél, de a kérdés kicsit összetettebb. El kell döntened, hogy elég neked a nyomtatás, vagy multifunkciós készüléket szeretnél, amivel már fénymásolni és szkennelni is tudsz. Illetve olyan funkciók is lehetségesek, mint a faxolás, automatikus lapadagoló a szkennerhez, tudjon önállóan a lap mindkét oldalára nyomtatni (duplex), lehessen vele fotót nyomtatni, és még sorolhatnánk.

Hány oldalt nyomtatnál havonta?

Ha kevesebb, mint 300 oldalról lenne szó, akkor mindenképpen tintasugaras nyomtatót javaslunk, felette pedig lézert. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy ha ritkán nyomtatnál, de sokat(például 3 havonta 1000 oldalt), akkor a tintasugaras nyomtató nem feltétlenül a legjobb választás. A mai napig hátrányból indulnak a tintasugaras nyomtatók, miszerint a ritka használat mellett beszáradhat a tinta a nyomtatófejbe. Kövesd cikksorozatunkat, melyben erre a problémára is kínálunk megoldást!

Érdemes 15 000 Ft alatti készülékben gondolkodni?

És akkor elérkeztünk a legkényesebb pontjához az egésznek: ha eldöntötted, hogy veszel egyet, mégis mennyit szánsz rá? A gyakorlat azt mutatja, hogy minél olcsóbb a nyomtató, annál drágább a fenntartása.Viszont ennek megértéséhez egy jelentős fogalommal tisztában kell lenned, ez pedig a nyomtatási lefedettség.

ISO_TEST_PRINT_PAGE

Sokan háborodnak fel rajta, hogy gyártó szerint X oldalt lehet egy patronnal/tonerrel nyomtatni, de az oldalszám felénél már cserélni kell. Sajnos azt kell mondjuk, hogy ez bizony teljesen rendben van, és nem lehet belekötni. Létezik egy szabvány, ami alapján a nyomtató patronok/tonerek nyomtatható oldalainak számát megadják. Ez gyakorlatilag egy 5%-os lefedettségű oldalt jelent (lásd a fenti képet).

Hogy szemléltessük kicsit a mennyiséget: Ha egy A4-es oldalt 4-szer félbehajtunk, és feketére festjük, az 6,25%-nak felel meg. Egy A4-es fotó kinyomtatása lapszéltől-lapszélig 100%-os lefedettséget jelent: ekkor a megadott oldalszám kb. 20-ad részét tudjuk csak kinyomtatni, 10×15-ös fotó esetén pedig 5-öd része. Ha tippelnem kellene, akkor egy normál használatban lévő nyomtató (fotó nyomtatás nélkül) olyan 7-12% lefedettség közt lehet számolni.

A következő hetekben bemutatunk pár nyomtatót, és azok fenntartási költségeit. 10 000 oldalra levetítve fogjuk megmutatni, hogy melyik nyomtatóval mennyibe kerül az otthoni nyomtatás, ha eltekintünk a nyomtatóhoz adott patrontól, tintától és tonertől.